Voorbeelden

Enkele opmerkelijke patiëntenvoorbeelden:

Migraine

Vrouw van 53 jaar, sinds 20 jaar migraine, eerst iedere maand 3 dagen, het laatste jaar elke week 2 dagen. Tevens; slecht slapen, rugklachten, last van de overgang en vaak erg moe. Medicijnen kunnen de ergste pijn verzachten maar de bijwerkingen zijn zeer onaangenaam.
Bij de anamnese blijkt dat er een aantal littekens aanwezig zijn. Waarvan er enkele over belangrijke meridianen lopen.
Na de eerste behandeling kwam er een duidelijke reactie: heel diep slapen, diarree, beginnende hoofdpijn die ‘vanzelf’ na een uur weer wegtrok, fit en dan weer erg moe.
Dit is een goed teken en betekent dat het lichaam bezig is met genezingprocessen.
Na 12 behandelingen was mevrouw klachtenvrij. Zij kon zelf de littekens ontstoren.
Bij navraag na een half jaar vertelde ze geen migraine meer te hebben gehad, meer energie en ook beduidend minder last van de overgangsklachten te hebben.
Ze had haar oude hobby wandelen weer opgepakt en verbeterde zo haar conditie.

Chronische rugpijn

Vrouw, 49 jaar, sinds 25 jaar chronische rugklachten.
Ze komt wekelijks bij de fysiotherapeut die haar masseert. Dat geeft gedurende 2 uur een aangenaam gevoel. De klachten blijven echter.
Na een enkele meridiaanbehandeling gebeurde al wat sinds jaren niet meer was voorgekomen: klachtenvrijheid gedurende 4 uur. Na 8 behandelingen gedurende een maand was mevrouw vrijwel klachtenvrij.
Oorzaak van de 25 jaar met rugklachten: Littekens op de buik en de hals. Deze op adequate wijze behandelen gaf het gewenste effect.

Reumatische klachten

Man van 58 jaar, sinds zijn 27ste reumatische klachten, de laatste 10 jaar dagelijks, vooral in de nek en schouders. Tevens de laatste jaren toenemend vermoeid. Qua vitaliteit voelt meneer zich 50% van wie hij vroeger was.
Fysiotherapie geeft soms gedurende een uur verlichting van de klachten echter vaak ook alleen maar meer last. Medicijnen onderdrukken de pijn tijdelijk, de bijwerkingen worden echter meer en zijn lastig.
Bij de anamnese blijkt dat er een litteken ontstaan is op het 25ste levensjaar vanwege een galblaasoperatie. Dit litteken loopt over een belangrijke meridiaan: de conceptiemeridiaan die midden over de buik loopt.
Therapie van het gehele meridiaanstelsel en specifiek het litteken gaf binnen vijf behandelingen klachtenvrijheid en de oude vitaliteit terug. Aangezien het litteken niet meer stoort en door de patiënt zelf middels een hiervoor geschikte crème behandeld wordt, is blijvende verbetering te verwachten. Vooral ook omdat sporten weer plezierig geworden is.

Slapeloosheid, moe en obstipatie

Vrouw van 43 jaar, slaapt sinds vele jaren niet goed, is snel moe, heeft last van obstipatie en koude voeten. Het voelt voor haar alsof ze ‘op halve kracht loopt’.
Uit de anamnese blijkt dat zij 2 kinderen heeft, die beiden via de keizersnede geboren zijn. Het litteken verloopt over een aantal meridianen en kan de oorzaak zijn van de klachten.
Na een behandeling is duidelijk dat het bij haar zo is. Er komen sterke ‘eb en vloed effecten’ op gang. De voeten werden warm, de eerste twee nachten heeft zij diep en lang kunnen slapen, zoals het sinds jaren niet meer was. Na 6 behandelingen en ontstoring van de littekens was de slaap structureel beter, de stoelgang vrijwel normaal en kwam de oude vitaliteit terug.
Aangezien bij haar de keizersnee littekens de oorzaak waren, is niet te verwachten dat de klachten terugkomen omdat de littekens behandeld zijn en niet meer storen.

Overgangsklachten

Vrouw 49 jaar. Sinds 2 jaar erg veel last van overgangsklachten en achillespeesproblemen.
Na een behandeling, een etmaal erg loom geworden, daarna erg fit, rommelen in de buik, veel minder last van een litteken bij de achillespees. Geen overgangsklachten meer. Na 5 behandelingen stabiel goed, geen terugval meer te verwachten.

Eczeem

Vrouw van 26 jaar, eczeem aan de handen en in het gezicht sinds enkele jaren. Crême van de huisarts helpt alleen tijdelijk, het komt echter steeds terug.
Bij onderzoek blijkt dat er verschillende piercings aanwezig zijn waaronder in de navel, onderlip en oren. Deze piercings waren aangebracht voordat de klachten begonnen en zouden dus een oorzaak kunnen zijn. Ook blijkt dat het eetpatroon niet erg gunstig is, te weinig groenten en water, te veel suikers.
Het wegnemen van de piercings en het behandelen van de littekens gaf binnen 2 weken een sterke vermindering van het eczeem. Het is voor haar aan te raden gezonder te gaan eten en drinken aangezien dat wat er zich in de dikke darm afspeelt veel te maken heeft met reacties op de huid. De piercings waren bij haar een deel van de oorzaak voor het krijgen van eczeem.

Whiplash trauma

Man van 34 jaar, 5 jaar geleden een whiplash trauma gehad. Nog steeds regelmatig heftige pijn in hoofd, nek en schouders, vooral bij wat grotere belasting. Fysiotherapie verergert de klachten. Opvallend is dat hoofd en nek erg warm zijn, de buik echter koud aanvoelt. Er is een teveel aan ‘chi’ (levensenergie) aanwezig in de nek en te weinig in de buik.
Behandeling van de buik gaf vrijwel direct verbetering in hoofd en nek. De gehele nek kan als litteken beschouwd en als zodanig behandeld worden. Hetgeen bij deze patiënt betekent dat er eerder op andere plekken van het lichaam behandeld wordt, daar waar namelijk te weinig ‘chi’ aanwezig is.
Meridiaantherapie in combinatie met lichte rekoefeningen van de zenuwstructuren van de nek en schouders gaf binnen 2 maanden een verbetering van 80%. De buik werd van binnenuit warmer en de nek kreeg een normale temperatuur hetgeen een teken is dat het meridiaanstelsel beter in evenwicht is. Dat vroegere behandelingen ter plekke verergering van de klachten gaven is te verklaren: er was al teveel energie ter plekke aanwezig.

“Van alles en nog wat”

Vrouw van 57 jaar: ‘Legio klachten sinds jaar en dag’.

 • Vrijwel dagelijkse hoofdpijn.
 • Beide polsen aan de zijkanten erg pijnlijk en dik.
 • Nek, pijnlijk en stijf.
 • Altijd ‘galblaasachtige’ klachten in het buikgebied.
 • Eczeem polsen en oren.
 • Slaapt slecht, koude voeten en koude buik, algemene energie niet goed, snel moe

Als kind astmatisch geweest en last van obstipatie gehad.
Diagnose van de arts: geen, men weet niet wat er aan de hand is. Ook de reumatoloog niet. Operatie / littekens: op haar 20stee een blindedarmoperatie. Litteken rechts onder op de buik. De geboorte van haar 2e kind ging moeilijk; ingeknipt.
Na 12 behandelingen het volgende resultaat: Verbetering:

 • Vrijwel geen hoofdpijn meer. 90%
 • Polsen veel beter, kan weer pianospelen. 70%
 • Geen pijn meer, kan het hoofd goed probleemloos draaien. 100%
 • Nauwelijks klachten meer in de buik 90%
 • Eczeem nog wel in de oren 20%
 • Slaapt goed, voeten en buik warmer, voelt zich fitter. 80%

Tot slot:

Bovenstaande beschreven gevallen zijn slechts enkelen van zeer vele patiëntenvoorbeelden. Van de 1000 verschillende patiënten die ik de afgelopen 3 jaar behandeld heb zou ik er 500 zo kunnen beschrijven.
Of ik u kan helpen?
Eén enkele behandeling is genoeg om te weten of de therapie aanslaat.
Overigens reageert 90% van de patiënten op een behandeling. Zo niet, dan geef ik advies welke therapie-vorm meer kans van slagen zal hebben.